Tunsberg

Enkeltemner fagskole biopati
Terapeutisk grunnutdanning

Oppstart: 31.08.2026
Søknadsfrist: Begrenset antall plasser. Plassene tildeles fortløpende. Etter det blir du plassert i en venteliste.
Varighet: 2 år deltid
Sted: Nettstudium, samlinger og praksis. Se gjennomføring
Lærebøker: Litteraturliste
Studieavgift: Kr 43600 pr år

Påmeldingsavgift kr 3500 betales etter at søknad er godkjent, og du har akseptert tilbud om studieplass. Se linken studieavgift for alle detaljer.
Vilkår for oppstart og avmelding


 

Neste oppstart er høsten 2026. Meld din interesse til høyre.

Enkeltemner er de to første årene av alle våre terapeututdanninger. 

Vi tilbyr terapeututdanningene Biopati, Ernæringsterapi, Soneterapi med øreakupunktur og Urtemedisin. De har felles undervisning og det samme studieopplegget de to første årene. 

De to første årene av alle terapeututdanningene består av følgende fag: 

  • Grunnmedisin
  • Ernæring, livsstil og miljø
  • Naturmedisin
  • Helsecoaching
  • Praksis

Dersom du har gjennomført en terapeututdanning, vil du enkelt kunne ta en annen terapeututdanning senere. Da trenger du kun å gjennomføre de siste 1-2 årene. 

Viktig å lese før du søker!

De to første årene av alle våre terapeututdanninger består av de samme fagene (enkeltemner) som Fagskole biopati. De følger samme studieopplegg, har samme opptakskrav og er underlagt samme regelverk. Det er kun Fagskole biopati som er fagskoleakkreditert og gir 120 studiepoeng over 4 år. 

Du må søke på en av de her to mulighetene: 

  • Fagskole biopati (4 år og 120 studiepoeng), eller
  • Enkeltemner fagskole biopati (2 år og 60 studiepoeng) til høyre på denne siden. I søknaden velger du hvilken hovedutdanning du vil fortsette på etter de to første årene (Ernæringsterapi, Urtemedisin eller Soneterapi med øreakupunktur). 

Begge alternativene gir mulighet for støtte i Lånekassen (enkeltemner gir mulighet for støtte de to første årene). 

Tar du enkeltemner fra biopati, vil du etter å ha bestått de to første årene få karakterutskrift som viser læringsutbytte, studiebelastning og studiepoeng. Etter fullført utdanning (3-4 år), får du vitnemål. 

Det er kun Fagskole biopati som gir rett til å få vitnemål med tittel fagskole.

Les mer om: Fagskole biopati, Ernæringsterapi, Soneterapi med øreakpunktur og Urtemedisin.




tunmed.no
Enkeltemner fagskole biopati
Rated 5/5 based on 6 customer reviews

Noen anbefalinger

...
«Lærerne er svært kompetente, støtten er betydelig, og faget er faglig solid og svært engasjerende. Jeg er nå inne i mitt andre år som naturterapeut, og jeg er allerede ivrig etter å fortsette med flere studier på Tunsberg Medisinske Skole.»

Debora Cartes
Student
...
«Dette er en vei, en reise og en utdanning jeg har hatt lyst til å ta i mange år… bare ikke funnet tid og tilbud før 2020 (korona året) Da jeg startet opp skjønte jeg raskt det var dette jeg manglet! En grunnforståelse for helhetlig og forebyggende helse, kosthold og ernæring. Samt forståelsen av hvordan menneskekroppen og dens systemer samarbeider og kommuniserer med maten/næringen vi spiser. Men også hvordan kroppen/sinnet responderer på det livet vi lever. Deler av denne utdanningen skulle/burde vært pensum på grunnskolen. Jeg anbefaler på det varmeste Tunsberg Medisinske Skole. Lærerne der er noen av de mest inspirerende, dedikerte og kunnskapsrike lærere jeg har hatt. Jeg syntes også det faglige oppsettet er enkelt og lærerikt. All honnør til skolen, ledelsen og lærerne! En vennlig hilsen fra Mariam »

Mariam Stensvik
Biopat
«Jeg er veldig fornøyd. Dyktige, kunnskapsrike lærere. Føler meg godt ivaretatt, med raske og gode svar på spørsmål. Måten å studere på, i ditt tempo, men samtidige under litt press. Fantastisk. »

Aud Irene Klev
Urtemedisin
«Jeg er strålende fornøyd med Terapeutisk grunnutdanning! Det var vært to utrolig lærerike år og jeg er overrasket over hvor mye i dybden vi har gått på kroppen. Disse to årene har inneholdt så mye forskjellige interessante temaer, med hovedfokus på Grunnmedisin. Jeg valgte dette studiet for å utdanne meg til Ernæringsterapeut, og gjennom de to første årene har jeg fått en god base og tyngde for veien videre med ernæring. Det har vært veldig praktisk å kunne gjøre ting over nett i mitt eget tempo, samtidig som det er utrolig fint å møte medstudenter og lærere på samlinger. »

Christina Jessica Wilsbeck
Kostholdsveileder
«Jeg er så glad jeg valgte å gå dette studiet. Du får en god innføring i fag som er veldig aktuelle når du skal jobbe som terapeut. Veldig lærerikt! »

Marita Ross
Kostholdsveileder
«Her er min refleksjon og erfaring. I 2016 begynte jeg som student ved TMS. Jeg ønsket å lære mer om min egen helse og hvilke alternativer jeg kunne bruke for å forbedre min egen situasjon, da jeg var og fremdeles er meget misfornøyd med hvilke kunnskaper og mangel på råd man får av allmennlegene/fastlegene, når det kommer til livstil og autoimmune sykdommer. Min sykehistorie begynte i 2009 fordi jeg ikke hadde tatt meg selv på alvor. Den gangen hadde jeg mange helseutfordringer og en rekke forskjellige medikamenter som ikke gav noen helbredelse, men en rekke utfordringer og bivirkninger. Jeg led blant annet av høyt kolesterol, for mye triglyserider i blodet, panikkangst og depresjon. Fare for å utvikle diabetes 2 og en fryktelig ustabil kroppsvekt. Først ble jeg fryktelig tynn på grunn av depresjon og ingen matlyst, så fikk jeg medisiner for det og gikk opp 12 kg på 4 måneder, av bivirkningene, jeg ble konstant sulten, en annen bivirkning av medisinen var paranoia og større fare for selvmord, jeg ble helt sjokkert når jeg begynte å studere hva slags medisiner jeg fikk. Slik ønsket jeg ikke å ha det og spurte fastlegen: hva kan jeg gjøre med dette?. Svaret jeg fikk den gangen var, at slik er livet, når man har passert femti må man regne med at helsen begynner å svikte og at det eneste som virker er å forsøke å holde den i sjakk med ulike farmasøytiske medikamenter, resten av livet. Ingen kostholdsråd ble gitt, for kosthold er ikke mange leger opptatt av, ingen opplysninger om hvilke bivirkninger medisinene gir, osv. Jeg ble så provosert! Jeg ble opptatt av det naturlige. At vi mennesker er natur. At alt henger i sammen, at fysisk og psykisk helse er to sider av samme sak. Jeg begynte å studere naturmedisin, så gikk jeg videre til kostholdsveiledning og lærte så mye av TMS`s dyktige lærere og undervisning. Til mer jeg lærte til mer ville jeg lære. I dag har jeg en stabilt god psykisk helse. Ingen medikamenter med bivirkninger. En stabil vekt ved hjelp av lavkarbokosthold. De siste to årene har jeg studert Terapeutisk grunnutdanning ved TMS. Det har blant annet gitt meg kunnskap i anatomi, fysiologi og patologi. Undervisningspersonellet ved skolen er meget kunnskapsrike og dyktige, veldig dedikerte og imøtekommende. Skolen oppleves som nytenkende, opptatt av ny forskning og nye metoder for å oppnå bedre helse. Innenfor naturmedisin er vi ikke opptatt av symptomene, men årsaken til symptomene. Alt har en årsak, og det er den som er viktig å finne, slik at optimal helse igjen kan oppnås. Dette er fremtiden innenfor helsearbeid. Hele mennesket i fokus, både fysisk og psykisk. Det er fremdeles masse jeg ikke kan, men det jeg kan har gitt meg et nytt liv:) »

Åse Iren Wang
Student og kostholdsveileder
 Skriv en ny anbefaling!

De første to årene på alle våre terapeututdanninger består av de samme fagene. 

Litt om innholdet de første to årene

Grunnmedisin

Dette faget står for 50 % av studiebelastningen de første to årene. Du vil få gode kunnskaper om kroppens anatomi og fysiologi, mikrobiologi og patologi knyttet til alle organsystemene. Vi legger vekt på det som er viktig for en terapeut å kunne, for å bli en trygg og god behandler. Grunnmedisin gjør at du lettere forstår mekanismene som ligger bak de ulike terapifagene. Et eksempel på dette er hvordan maten påvirker hormonsystemet, og sammenhengen mellom fordøyelse, mikrobiota og hjernen.

Ernæring, livsstil og miljø

I dette faget lærer du det viktigste innen ernæring og i tillegg hvordan vår helse påvirkes av både livsstil og miljø. Du lærer hvordan du bør spise for egen helse og for miljøet. Vi tror ikke på én spesiell diett eller ett spesifikt kosthold som passer for alle, men at det er store individuelle forskjeller. Innen livsstil vil du lære om blant annet søvn, stress, lys, bevegelse, avspenning og mye mer. Vi blir også påvirket av miljøet vi omgir oss med. Her lærer du blant annet om muggsopper, sprøytemidler og andre giftstoffer i omgivelsene og hvordan du bør beskytte deg mot disse. 

Helsecoaching

Faget helsecoaching tar for seg ulike sider ved det å skulle hjelpe mennesker til livsstilsendringer. Dersom vi skal nå nye mål, må vi ofte utvikle nye vaner. Vi skal se på noen av mekanismene og sammenhengene som gjør vaneendring vanskelig. Dette er viktig for å øke sannsynlighet for at pasienten lykkes. Vi kommer i denne sammenhengen inn på grunnleggende forhold knyttet til motivasjon, følelser, vaner, personlighet, verdisystem og styrker. Vi vil også se på ulike sider ved din rolle som terapeut, hva som kjennetegner gode terapeuter, presentere flere hjelpemidler til å skape struktur og fremdrift i konsultasjonene.

Naturmedisin

Naturmedisin handler om å sette kroppen i stand til å helbrede seg selv, via mest mulig naturlige og bivirkningsfrie metoder. Sentralt i faget står helhetstanken og at man må jobbe for å forsøke å finne årsaken til sykdommen eller plagen, og ikke kun behandle symptomene. Vi har mye å lære av Tradisjonell Kinesisk Medisin (TKM), Ayurveda og Vestlig naturmedisin. Du lærer for eksempel hvordan å bruke prinsippene fra TKM innen kosthold, urter og livsstilsråd. 
Praksis I løpet av de to første årene skal du ha gjennomført ulike praksiskrav. Til å begynne med kreves det ikke så mye av deg, men du skal blant annet observere andre terapeuter, prøve deg på ulike intervju/samtale-teknikker sammen med andre studenter. Praksis kan gjennomføres flere steder i landet og/eller via Internett.

For resten av din utdanning, se enten: Biopati, Ernæringsterapi, Soneterapi med øreakupunktur eller Urtemedisin 

Etter at søknaden er behandlet og den er godkjent, vil du få et tilbud om studieplass. Når den er akseptert, vil du få en faktura for påmeldingsavgift (kr 3500).

Studieavgiften blir fakturert ca. 2-3 uker før utdanningen starter. Du kan velge mellom 1-10 delbetalinger.  

Fullført videregående opplæring i studieretning for helse- og oppvekstfag eller tilsvarende.

Studenter som ikke har bestått helse- og oppvekstfag, kan vurderes etter realkompetanse. Da gjør vi en vurdering av all formell og uformell kompetanse som studenten har tilegnet seg. Det er ofte lettere enn mange tror å få godkjent realkompetanse. I mange tilfeller vil man kunne få godkjent realkompetanse ved å gjennomføre Forkurs anatomi og fysiologi. Man må fylle 23 år i opptaksåret for å søke med realkompetanse. 

For utenlandske søkere (utenfor Norden), må man dokumentere norskkunnskaper på nivå B2. Se https://lovdata.no/LTI/forskrift/2019-07-11-1005/§9

I hovedsak vil all litteratur og pensum være på norsk de første to årene. For våre ulike utdanninger (siste ett eller to år), kan det være at noe litteratur er på engelsk. 

En terapeututdanning er en 3- eller 4-årig deltidsutdanning og kan kombineres med full jobb eller annen utdanning. Studiebelastningen er 50 % hvert år, og beregnet til ca. 790 timer pr år. Det er kun mulig å ta det på deltid. 

De to første årene består av følgende fag:

Fag Antall temaer Timetall  Belastning Studiepoeng
Grunnmedisin 10 750 50 %  30
Ernæring, livsstil og miljø 6 300 18 % 10
Naturmedisin 4 230 14%  8
Helsecoaching 4 230 14 % 8
Praksis   80 4 % 4
Sum 24

1590

100 % 60

De to første årene er felles for alle terapeututdanninger på skolen. 

Et normalt studieår er 10 måneder (40 uker). Timetall og belastning viser total studiebelastning. Kan du mye fra før, og/eller har god studieteknikk, er det mulig å studere raskere. Timetall viser både undervisning, veiledning, arbeid med oppgaver, praksis og selvstudium. Det kan være mulig å starte litt etter oppstartsdato.   

Arbeidskrav og eksamen

Til hvert fag vil det være en eller flere obligatoriske oppgaver (venligvis en), og en quiz. Det er også en skriflig 4-timers hjemmeeksamen i faget grunnmedisin 1 og grunnmedisin 2. Denne arrangeres i juni hvert år. Du må ha bestått alle oppgaver i grunnmedisin for å kunne gå opp til eksamen. Dersom du ikke er klar til å ta eksamen kan den tas senere. Se også skolens forskrift.

Obligatoriske samlinger på skolen

De to første årene er det til sammen 6 samlinger a 3 dager med undervisning, totalt 18 dager. 

Samlingene er med obligatorisk oppmøte. 

De 2 første årene må du til sammen være til stede på minimum 80 % av samlingsdagene. Alle samlingsdager du eventuelt ikke deltar på, må du levere et skriftlig referat fra basert på videoopptak.

Har du fritak fra faget som gjennomgås på en samlingsdag, er du også fritatt oppmøte. 

Dersom du har fravær på mer enn 20 % må du ta manglende samlingsdager på nytt ved neste mulighet.

Skolen dekker utgifter til lunsj lørdag og søndag de første to årene. Eventuell overnatting må du dekke selv (skolen har en god avtale med lave priser på flere hoteller). 


Datoer samlinger 2024-2025

  • Samling 1: 11 -13 oktober
  • Samling 2: 14 -16 mars
  • Samling 3: 23 - 25 mai

Samlingene gjennomføres fredag, lørdag og søndag. 

  • Fredag 1600 - 2000
  • Lørdag 0900 - 1700
  • Søndag 0900 - 1500

Samlinger via nett

Det arrangeres jevnlige samlinger på nett (via Zoom). Samlingene er en blanding av forelesninger, diskusjoner og gruppearbeid. 

Det er obligatorisk å delta på alle 12 "introsamlinger", som holdes hvert år. Det er en slik samling til hvert av de 12 temaene. Samlingen gjennomføres normalt på tirsdager kl 1900-2000. Dersom du ikke et til stede "live", på en introsamling må du levere et referat (basert på opptak). 

Det arrangeres i tillegg ca. 8-10 "Zoom Kafe", som er frivillige. Her diskuterer man fagstoffet, kan få svar på det man lurer på og hjelp til å løse oppgaver.

Praksis

I tillegg til samlinger, skal du gjennomføre ulike typer praksis. Dette kan gjøres ulike steder i landet, og du må påregne noe reise. Noe praksis vil i tillegg kunne bli gjennomført i skolens lokaler i Tønsberg og/eller i Asker.

Studieavgift: kr 43 600,- pr år
Delbetal fra kr 4 643 (10 avdrag)

Enkeltemner er de to første årene i utdanning til Ernæringsterapi, Urtemedisin, Soneterapi med øreakupunktur og Fagskole biopati. Se også den enkelte utdanning for mer informasjon om studieavgift og studieopplegg. 

Fritak og redusert studieavgift

Enkelte fag vil kunne gi fritak for deler av undervisningen samt litt redusert studieavgift. Hvor mye, er avhengig av når du har fullført utdanningen, og ved hvilken skole den er gjennomført. Send oss en e-post med informasjon så gir vi deg en tilbakemelding. 

  • Dersom du har fullført Grunnmedisin eller tilsvarende minimum 30 studiepoeng fra høyskole, vil du få fritak for Grunnmedisin og redusert studieavgift med kr 2500 pr år de to første årene. 
  • Dersom du har fullført Naturmedisinsk grunnutdanning, vil du få fritak fra Naturmedisin, og redusert studieavgift med kr 2500 pr år, to første år. Vi godkjenner kun naturmedisinsk grunnutdanning gjennomført hos oss. 
  • Dersom du har fullført Kostholdsveileder hos oss, vil du få redusert studieavgift med kr 2500 pr år de to første årene.
  • Selv om du får fritak for ett fag, vil du likevel ha full tilgang til pensum. Noen tverrfaglige oppgaver kan inneholde spørsmål relatert til det faget og må da gjennomføres på samme måte som for andre studenter.
  • Tilgang til MedEasy gjelder ikke dersom du har fritak fra grunnmedisin.

Har du fritak i ett fag vil studiepoengene til det faget ikke gi uttelling hos Lånekassen, og du vil eventuelt få redusert stipend/lån.




Er det mulig å gjennomføre med en fulltidsjobb ved siden av?
Ja, det er lagt opp til at det skal være mulig. 

Hvordan vurderes eksamen?
Med karakter. 
 
Får jeg fortsette på studiet om jeg ikke har levert eller fått godkjent alle innsendingsoppgavene?
Ja, du kan fortsette på studiet, men du kan ikke delta på praksis for oppgavene er godkjent. Det er mulig å levere og få godkjent innsendingsoppgavene etter fristen ved å forlenge tilgangen i faget.
 
Trenger jeg VEKS-fag i tillegg? 
Nei. Hele pensum i VEKS-fag er dekket ved at tilsvarende læringsutbytte oppnås gjennom utdanningen. Etikk og kommunikasjon er dekket gjennom Helsecoaching og praksis.  Vitenskapslære er dekket av Ernæring, livstil og miljø og i Naturmedisin. Samfunnsdelen av VEKS-fag er dekket gjennom Markedsføring for terapeuter og Naturmedisin. 

Kan man få støtte fra Lånekassen?
Her må du se hver enkelt utdanning.
 
Kan man få tilgang til utdanningen etter at jeg har fullført?
Ja, du kan bestille alumni-tilgang. Da får du tilgang til oppdatert pensum, videoforelesninger og rabatt på webinarer etc. Alumni koster kr 800 for 12 måneder. 
 
Kan jeg bytte fra en terapeututdanning til en annen i løpet av de første to årene? 
Ja, det er mulig. Det koster kr 5 000 å bytte det første studieåret, og kr 10 000 for å bytte det andre studieåret. Dette dekker kostnader for å få registert dere riktig i både interne og eksterne systemer. 
 
Jeg ønsker å starte på en terapeututdanning, men det er ingen ledige plasser. Hva kan jeg gjøre frem til neste oppstart?

Det vi kan anbefale er å ta et av våre nettstudier i mellomtiden. 

Det er mulig å ta f.eks. grunnmedisin som er det største faget de to første årene, og har flest samlinger. Da vil du få fritak og redusert studieavgift (kr 2500 pr år, de to første årene). 

Du kan også ta naturmedisinsk grunnutdanning som vil gi deg fritak fra faget naturmedisin + redusert studieavgift (kr 2500 pr år, de to første årene). 

Et siste alternativ er å ta kostholdsveileder. Da vil du få redusert studieavgift med kr 2500 pr år, de to første årene. Gir ikke fritak for noe, men er likevel nyttig. 


© 2024 Tunsberg Medisinske Skole