Ernæringsterapi er en 4-årig deltidsutdannelse som inneholder alt du trenger for å kunne begynne å jobbe som terapeut.
De to første årene av ernæringsterapi består av de samme enkeltemner som fagskole biopati, og følger samme opptakskrav. Når du søker om opptak til enkeltemner, vil du kunne få studiepoeng og mulighet for støtte i Lånekassen for de to første årene. Les mer på denne siden.
Tror du at kostholdet kan påvirke din og andres helse? Ønsker du å hjelpe mennesker som sliter med kronisk sykdom eller andre lidelser til bedre helse?
Da er studiet ernæringsterapi noe for deg. Ernæringsterapi er en terapiform hvor man ut ifra informasjon fra pasienten, analyser og biokjemiske tester, gir råd om hvordan man bør endre kostholdet, i tillegg til hvilke kosttilskudd som kan være fornuftige i den gitte situasjonen.
Ernæringsterapi tar utgangspunkt i at sykdom ofte er en ubalanse, som kan være forårsaket av stress, feil kosthold, mangel på næringsstoffer, ugunstig miljø og/eller en belastende livsstil. Ved å gjøre endringer, kan man rette opp ubalanser og sette kroppen i stand til å reversere sykdomsprosessene ved mange kroniske sykdommer. Grunnlaget for ernæringsterapi er at et riktig kosthold og en fornuftig livsstil vil kunne være med på å forebygge sykdom, og bidra til en god fysisk og psykisk helse gjennom hele livet.
Utdanningen består av følgende fag:
- Grunnmedisin
- Ernæring, livsstil og miljø
- Naturmedisin
- Helsecoaching
- Ernæringsterapi
- Terapeutkompetanse
- Markedsføring for terapeuter
- I tillegg gjennomføres ulike typer praksis gjennom alle 4 årene
Ernæringsterapi fra og med 2020 er en komplett utdanning til terapeut.
Studenter som har fullført og bestått utdanningen vil få vitnemål med tittelen Ernæringsterapeut TMS.
Ernæringsterapi
Rated 5/5
based on 12 customer reviews
Noen anbefalinger
«
Jeg kan varmt anbefale ernæringsterapistudiet ved skolen. Jeg har selv fått mye ut av det. Hver eneste samling har gitt meg mye ny kunnskap, glede og inspirasjon til å lære enda mer på egen hånd. Det har vært mange gode og inspirerende forelesere gjennom studiet, og hver og en har gitt meg et eller flere verktøy å benytte som terapeut i arbeidet med klienter. Jeg vil spesielt trekke frem Jens som er primus motor for studiet, alltid forberedt, alltid oppdatert på ny forskning og en inspirasjonskilde uten like. Jeg liker spesielt godt at skolen lærer bort at dette er et fagfelt i utvikling og at det vi lærer i dag kanskje ikke er riktig om fem år ettersom ny forskning viser nye sammenhenger.
»
Silje Eker
Sykepleier, fotsoneterapeut, ernæringsterapeut
«
Jeg valgte å ta studiene på Tunsberg Medisinske Skole etter en anbefaling fra en lege som mener skolen har en god kvalitet og høy standard. Selv ønsket jeg å fordype meg innom ernæringsfaget, men var ikke intressert i å ta 3-årsstudie til ernæringsfysiolog. Først tok jeg Kostholdsveileder og deretter Ernæringsterapi. Fordelene med denne skolen er at den hvert år oppdaterer seg, følger med på ny forskning og blir bedre, akkurat som faget. Det er et positivt, inspirerende og intimt miljø med mye spennende mennesker med mye erfaring og kunnskap. Jeg har lært så enormt mye, både for meg selv og for mine framtide kunder. Hadde jeg hatt tid og penger hadde jeg tatt studiene på nytt :) De anbefales på det varmeste!
»
Malin Bruset
Ernæringsterapeut
«
Ernæringsterapistudiet ved Tunsberg Medisinske Skole kan absolutt anbefales. Faglærer Jens er utrolig kunskapsrik, har svar på det meste og er opptatt av å sette seg inn i ny forskning og dele videre. Det trekkes også inn gjesteforelesere med kunnskap og erfaring på sine felt. Det er lagt opp til en fin balanse mellom teori og praksis. Ernæringsfaget er stort. Derfor gis det heller ikke fasitsvar på alt. Her vektlegges at alle er forskjellige og trenger forskjellige råd for lettere å kunne rette opp ubalanser og få mer energi. Selv med lang reisevei var deltakelse på samlinger hvor jeg i tillegg ble kjent med hyggelige og likesinnede studenter høyt prioritert.
»
May-Britt Kolås
Ernæringsterapeut, kostholdsveileder
«
Jeg er meget fornøyd med ernæringsterapistudiet ved Tunsberg Medisinske Skole. Her fikk jeg muligheten til å følge et interessant studieopplegg med flere av Norges fremste eksperter som foredragsholdere. At all undervisning og kunnskapsformidling er basert på nyere, dokumentert forskning gjør også at jeg sitter trygt forankret på den fagkunnskapen jeg har tilegnet meg. Motivasjonen for å lære mer og følge med i nyere ernæringsforskning har også blitt styrket. Gjennom hele studiet har det vært fokus på å få studentene ut i arbeidslivet. Skolen har gitt meg gode verktøy og et godt grunnlag for å gå inn i terapeutrollen med trygghet og selvtillit. Jeg kan anbefale ernæringsterapistudiet på det varmeste.
»
Aud Sveen Nygaard
Tannlege, ernæringsterapeut
«
Jeg er strålende fornøyd etter to svært spennende år på skolen. Jeg hadde lenge lyst til å utdanne meg innen ernæring, men følte at den offentlige utdannelsen ikke passet meg og det jeg tror på. Da jeg endelig oppdaget Tunmed og deres utdanning var jeg ikke i tvil. Den evolusjons tilnærmingen de har stemte med det jeg selv tror på. Jeg har lært svært mye på disse to årene, og er så glad for at skolen legger vekt på at ingen ting er skrevet i stein. Vi må hele tiden være åpne for endringer etterhvert som det blir bedre forskning på feltet. I tillegg er vi alle biologisk forskjellige, derfor passer ikke en oppskrift til alle. Anbefaler studiet til alle som ønsker å utdanne seg og jobbe innenfor ernæring.
»
Helen Oulie Fuhr
Ernæringsterapeut
«
Jeg er veldig fornøyd med ernæringsterapistudiet. 2 spennende år med lærerrike temaer og dyktige forelesere. Kan absolutt anbefale skolen og dette studiet.
»
Siri Antonsen Aartun
Ernæringsterapeut
«
Jeg er fornøyd med studiet og kan anbefale det videre. Under studiet blir vi presentert for mange ulike temaer, samt ny/dagsaktuell informasjon.
»
Marit Hals Svensson
Ernæringsterapeut
«
Kan varmt anbefale Tunsberg Medisinske Skole. Dyktige lærere og foredragsholdere. Har tatt kostholdsveileder og ernæringsterapi. Skolen er lagt opp slik at man fint kan kombinere med jobb.»
Anette Moen
Ernæringsterapeut
«Jeg kan på det varmeste anbefale ernæringsterapi.
Dette er ett stort felt, med stadig ny kunnskap som vi må tilegne oss. Vi blir aldri utlært. Jens har en fantastisk evne til å formidle og belyse fra forskjellige innfallsvinkler. Med dette får han oss til å se sammenhenger og lærer oss viktigheten med å fundere og bli selvtenkende. Dette er svært viktig, da det ikke finnes noe fasitsvar på hvorfor noen matvarer fungerer for en , mens en annen må ha annen mat.
Studiet er til og med egnet for sånne som meg , helt uten datakunnskap. For meg har alle fagene jeg har tatt ved TMS vært svært interessante, tror jeg kunne holdt på i evig tid ved denne skolen. Og det kan en jo, for her dukker stadig nye spennende fag opp! En stoooor anbefaling fra en svært fornøyd student!!»
Mai-Britt Andersen
massør, aromaterapeut, hudpleier mm.
«
Tunsberg medisinske skole sitt studium i ernæringsterapi har gitt meg den ballasten og forståelsen jeg trenger for å kunne være trygg som ernæringsterapeut. Skolen vektlegger å bruke dyktige forelesere som har praktisk erfaring og er ledende på sine fagfelt. Flere er leger, som for lengst har insett verdien av ernæringsterapi og annen naturmedisinsk behandling i sin praksis.
Skolen legger også veldig godt til rette for et trivelig og sammensveiset klassemiljø, og fokuserer alltid på hvordan det de driver med kan bli enda litt bedre. Det var en fornøyelse å være elev der!
»
Steinar Kroksæter
Ernæringsterapeut og Kommunikolog
«
Jeg var så heldig å finne veien til Tunsberg Medisinske Skole gjennom en venninne og tidligere student ved ernæringsterapi-studiet. Jeg hadde funnet en kostholdsretning jeg trodde på og ønsket meg mer kunnskap for å backe opp rundt egen erfaring. Ernæringsterapi-studiet er helhetlig lagt opp og glimrende med tanke på både kunnskap og praksis. Studiet er lite nok til at du blir sett som student og stort nok til at du får omfattende faglig påfyll fra dyktige foredragsholdere. Ernæring er et fag du aldri blir utlært i, men dette studiet har gitt meg et godt grunnlag, samt erfaring i å finne frem i jungelen av dokumentasjon og etablerte "sannheter". Studiet kan varmt anbefales.
»
Bjørg-Elin Finstad
Partner/veileder Sunt Hjem AS - ernæringsterapeut, NLP Coach og Personlig Trener
«Jeg har gått kostveilederstudiet og ernæringsterapeutstudiet ved Tunsberg Medisinske Skole og er nå i gang med naturmedisinsk grunnutdanning.
Jeg er veldig fornøyd med skolens undervisning både når det gjelder studeier som er nettbasert og der det holdes samlinger. Jeg mener skolen finner gode lærere og er allsidig ved valg av forelesere. Selv om det er langt å reise fra Nord Trøndelag til Tønsberg har jeg sett frem til samlingene som har vært interessante og lærerike.
Jeg anbefaler Tunsberg Medisinske Skole på det varmeste til alle!»
Inger Marie Krystad Skåle
Ernæringsterpeut
Skriv en ny anbefaling!
Vårt viktigste mål er at du tar i bruk det du har lært og begynner å jobbe med det, enten som terapeut eller på andre måter. All undervisning og praksis er planlagt med nettopp dette som utgangspunkt, og fokuserer på hvordan vi skal gjøre våre studenter best mulig skikket til å nå dette målet og ikke minst oppnå selvtillit og erfaring til å klare å starte opp.
Overordnet læringsutbytte
- Etter endt utdanning skal du kunne gi veiledning til pasienter om hvordan de ved hjelp av kostomlegging og bruk av kosttilskudd kan rette opp ubalanser som kan motvirke og reversere sykdomsprosesser. Rådene skal være basert på vitenskapelig dokumentasjon og kliniske erfaringer, og være tilpasset den enkelte pasient.
- Du vil ha kunnskap og ferdigheter i endringsprosesser, motivasjon og kommunikasjonsteknikker som er nødvendig for å kunne skape varige endringer hos dine pasienter.
- Du vil ha gode faglige kunnskaper, og ha utviklet evnen til å sette deg inn i vitenskapelige publikasjoner. Det er grunnlaget for å holde deg best mulig oppdatert på ny forskning.
- Du vil ha kunnskap om forskjellen på skolemedisin og naturmedisin, og kunnskap om naturmedisinens behandlingsstrategi og hvordan denne kan sette i gang menneskets innebygde selvhelbredende krefter.
- Du skal gjennom studiet utvikle ferdigheter i pasientbehandling og gjennomføring av konsultasjoner. Det innebærer å mestre din rolle som terapeut og ha kunnskap om kommunikasjon, pasientpsykologi og etikk i arbeidssituasjonen.
- Du vil ha gode kunnskaper om kroppens anatomi og fysiologi, mikrobiologi og patologi knyttet til alle organsystemer.
- Du vil ha forståelse for ernæringsterapiens og egne begrensninger slik at du kan vurdere når pasienten bør sendes videre til annet kvalifisert helsepersonell.
- Du vil kunne gjennomføre selvstendige konsultasjoner og utarbeide nødvendig materiell for pasientene på en forsvarlig måte.
- Skolen legger stor vekt på at du skal ha praktisk nytteverdi av studiet. Derfor lærer du også hvordan du starter opp og drifter din egen terapeutvirksomhet og hvordan du bør markedsføre den.
Studieopplegg for de første to årene
Les her om innhold og studieopplegg for de to første årene.
De siste to årene
Nederst finner du en komplett oversikt over temaene.
De to siste årene lærer du enda mer konkret om hvordan benytte ernæringsterapi for å avdekke, forebygge og behandle en rekke ulike lidelser og sykdommer. Det legges stor vekt på praksis og utvikling av dine terapeutferdigheter. Praksis gjennomføres på skolen, i klinikker og via digitale verktøy. Noe praksis organiseres av skolen, mens noe praksis må du selv organisere (det er mye læring i nettopp dette).
I tillegg vil faget Terapeutkompetanse være sentralt. Her vil du fortsette å utvikle deg som terapeut, og lære enda mer om kommunikasjon, motivasjon og terapeutrollen.
Et annet fag det siste året er Markedsføring for terapeuter. Det dreier seg mye om hvordan du ønsker å jobbe, hvilke pasienter du ønsker å jobbe med og selvfølgelig ulike måter å oppnå kontakt og tillit med dine nye pasienter. Digital markedsføring er viktig, men fungerer ikke hvis innholdet og struktureringen ellers ikke er på plass. Vi legger vekt på å finne en måte å markedsføre på som passer til deg og selvfølgelig fungerer mot din målgruppe.
Vi har 4 samlinger hvert år i utdanningen som ernæringsterapeut. På samlingene vil vi bruke tiden på
forelesninger, caser og ferdighetstrening for deg som terapeut. Hver samling vil ha et eget tema og
du som terapeut vil også jobbe med å forberede menyen for fellesmiddagen på lørdager. Dette
gjøres i gruppearbeid i år 3.
Tema 1: Fordypningsoppgave |
Du velger et næringsstoff eller en urte som du vil du fordyper
deg i og ser hvordan den kan brukes i ernæringsterapi.
Oppgaven presenteres på slutten av år 3. |
Tema 2: Fordøyelse og
matsensitiviteter |
Vi ser mer på fordøyelsesfunksjonen og hvorfor noen reagerer
på mat, lekk tarm syndrom, og menneskets mikrobiom |
Tema 3: Næringsstoffer og
cellemiljø |
Fordypning i hvordan næringsstoffer påvirker cellemiljøet og
spesielt mitokondriefunksjonen. I tillegg ser vi på oksidativt
stress, ATP produksjonen, eikosanoider og mitofagi. |
Tema 4: Nutriendokrinologi |
Her lærer du om hormoner relatert til stress, stoffskifte, og
flere helseproblemer relatert til kjønnshormoner. De fleste
hormoner responderer veldig godt på ernæringsterapi. |
Tema 5: Nutrikardiologi og
nutripulmonologi |
Vi tar for oss sykdommer relatert til hjerte, blodkar, akutte og
kroniske luftveisinfeksjoner og lungesykdommer. Mange av
disse sykdommene er resultat av ugunstig kosthold og
livsstilsvaner. |
Tema 6: Miljømedisin |
Vi er bombardert av miljøgifter og forskningen er svak på
forståelse for hvordan flere av disse stoffene
(«cocktaileffekten») påvirker helsen vår. Her lærer du hvordan
man kartlegger og kan teste miljøgifter i tillegg hvordan man
fjerner disse med bruk av ernæringsterapi.
|
Tema 7: Laboratorietester |
Et helt tema hvor vi ser på de forskjellige tester som brukes for
å forstå helse. Dette gjelder vanlige tester som blir tatt hos
legen og spesialtester som ernæringsterapeuter kan bruke for å
bedre forstå helseproblemer hos pasienter. |
Tema 8: Ernæringsterapi
gjennom livet
|
Vi trenger næring fra vi er født til vi dør. Her lærer du om de
forskjellige ernæringsbehovene vi har gjennom livet, men også
hvordan man justerer ernæringsprotokoller i forhold til alder og
helsetilstander. |
Tema 9, 10, 11: Markedsføring |
Markedsføring for terapeuter |
Tema 12: Hovedoppgave |
I år 3 så fordyper du deg i en sykdomstilstand og lærer mer om
hvordan den kan behandles hos legen og med ernæringsterapi.
På den måten så lærer du hvordan du selv kan finne
informasjon og protokoller av forskjellige tilstander som du ikke
før har jobbet med. |
Tema 13: Nutrigastrologi |
Videre fordypning i mer kompliserte fordøyelsesproblemer som
IBS, ulcerøs kolitt, Crohns, magesår, lever/gallesykdommer,
SIBO, HIT, Candida med mer |
Tema 14: Nutriimmunologi |
Her går vi dypere inn i sykdommer relatert til immunforsvaret;
hyperaktivitet, autoimmunitet, immunsvikt og kreft, og
hvordan man kan støtte immunforsvaret gjennom
ernæringsterapi. |
Tema 15: Nutrinevrologi |
I dette temaet tar vi for oss blant annet alzheimers, parkinsons,
epilepsi, kognitive dysfunksjon, demens, søvn og mentalhelse. |
Tema 16: Jeg som
ernæringsterapeut |
I det siste temaet så ser vi på hvilke ferdigheter og kunnskap du
nå har og hvordan du kan bruke disse i din rolle som terapeut.
Vi kommer med visdomsperler og gode råd slik at du føler deg
trygg som ernæringsterapeut. |
Ernæringsterapi er for deg som ønsker å starte egen praksis som terapeut.
Etter fullført utdanning kan du jobbe:
- I egen praksis som ernæringsterapeut, eller i et fellesskap med andre terapeuter
- Med undervisning/kursvirksomhet
- Holde foredrag, skrive bøker
- Med salg/rådgivning innen helsekost
- Med rådgivning/kurs mot bedrifter
- På et treningssenter
Utdannelsen vil også gi:
- Etablerte terapeuter et utvidet tilbud i eksisterende praksis
Opptakskrav
Fullført videregående opplæring i studieretning for helse- og oppvekstfag eller tilsvarende.
Studenter som ikke har bestått helse- og oppvekstfag, kan vurderes etter realkompetanse. Da gjør vi en vurdering av all formell og uformell kompetanse som studenten har tilegnet seg. Det er ofte lettere enn mange tror å få godkjent realkompetanse. I mange tilfeller vil man kunne få godkjent realkompetanse ved å gjennomføre Forkurs anatomi og fysiologi. Man må fylle 23 år i opptaksåret for å søke med realkompetanse.
For utenlandske søkere (utenfor Norden), må man dokumentere norskkunnskaper på nivå B2. Se https://lovdata.no/LTI/forskrift/2019-07-11-1005/§9
Ernæringsterapi er en 4-årig deltidsutdanning som kan kombineres med full jobb eller annen utdanning. Studiebelastningen er 50 % hvert år. Det er kun mulig å ta det på deltid.
Les her om innhold og gjennomføring for de to første årene.
Foreløpig oversikt over de to siste årene:
Fag |
Antall temaer |
Timetall |
Enæringsterapi |
8 |
750 |
Praksis |
|
300 |
Terapeutkompetanse |
4 |
225 |
Markedsføring for terapeuter |
4 |
225 |
Sum |
24 |
1500
|
Et normalt studieår er 10 måneder (40 uker). Timetall og belastning viser total studiebelastningen. Kan du mye fra før og/eller har god studieteknikk, er det mulig å studere raskere. Timetall viser både undervisning, veiledning, arbeid med oppgaver, praksis og selvstudium.
Les her om innhold og gjennomføring for de to første årene.
Obligatoriske samlinger siste to år
- De to siste årene vil det være 2 samlinger pr semester, totalt 8. Det er obligatorisk å være med på minimum 6 av dem.
Samlingene gjennomføres fra fredag kl 1600 til søndag kl 1500.
Hvis du deltar på en samling via nett, kreves det at du skriver et referat.
Praksis
I tillegg til samlinger, skal du gjennomføre ulike typer praksis. Dette kan gjøres ulike steder i landet, men du må påregne noe reise.
kr 43 600,- pr år |
Delbetal fra kr 4 643 (10 avdrag) |
|
- Studieavgift betales for ett år om gangen og kan betales i én innbetaling eller med avdrag. Studieavgift faktureres ca. 2-3 uker før studiestart.
- I tillegg kommer påmeldingsavgift på kr 3500,- Denne betales etter at søknaden er godkjent og du har akseptert studieplassen.
- I tillegg kommer utgifter til eksamen og lærebøker. Eksamensavgift er tilsammen ca. kr 1800 pr år.
Fritak og redusert studieavgift
Les mer under linken studieavgift.
Er det mulig å gjennomføre ernæringsterapi med en fulltidsjobb ved siden av?
Ja, det er lagt opp til at det skal være mulig.
Hva kan jeg jobbe med etter endt utdanning?
Du skal etter endt utdanning kunne etablere deg som terapeut med ernæringsterapi som hovedterapi.
Hvordan vurderes eksamen?
Med karakter.
Får jeg fortsette på studiet om jeg ikke har levert eller fått godkjent alle innsendingsoppgavene?
Ja, du kan fortsette på studiet, men du kan ikke delta på praksis for oppgavene er godkjent. Det er mulig å levere og få godkjent innsendingsoppgavene etter fristen ved å forlenge tilgangen i faget.
Trenger jeg VEKS-fag i tillegg?
Nei. Hele pensum i VEKS-fag er dekket ved at tilsvarende læringsutbytte oppnås gjennom utdanningen. Etikk og kommunikasjon er dekket gjennom Helsecoaching og praksis. Vitenskapslære er dekket av Ernæring, livstil og miljø og i Naturmedisin. Samfunnsdelen av VEKS-fag er dekket gjennom Markedsføring for terapeuter og Naturmedisin.
Kan man få støtte fra Lånekassen?
Ja, du kan få støtte i Lånekassen for de to første årene dersom du oppfyller opptakskravet. Les om våre
terapeututdanninger. Dersom du ikke oppfyller opptakskravet, kan du ta hele utdanningen uten studiepoeng/Lånekasse.
Det er også mulig å delbetale studieavgiften.
Kan man få tilgang til utdanningen etter at jeg har fullført?
Ja, du kan bestille alumni-tilgang. Da får du tilgang til oppdatert pensum, videoforelesninger og rabatt på webinarer etc. Alumni koster kr 800 for 12 måneder.
Jeg ønsker å starte på Ernæringsterapi, men det er ingen ledige plasser. Hva kan jeg gjøre frem til neste oppstart?
Det vi kan anbefale er å ta et av våre nettstudier i mellomtiden.
Det er mulig å ta f.eks. grunnmedisin som er det største faget de to første årene, og har flest samlinger. Da vil du få fritak og redusert studieavgift (kr 2500 pr år, de to første årene).
Du kan også ta naturmedisinsk grunnutdanning som vil gi deg fritak fra faget naturmedisin + redusert studieavgift (kr 2500 pr år, de to første årene).
Et siste alternativ er å ta kostholdsveileder. Da vil du få redusert studieavgift (kr 2500 pr år, de to første årene).