Oppstart: | Start når du vil |
Varighet: | 11-15 måneder |
Sted: | Nettstudium |
Lærebøker: | Litteraturliste |
Studieavgift: | Kr 12800 |
Vilkår for oppstart og avmelding |
Ønsker du å optimalisere treningen og kostholdet slik at du får bedre treningsresultater, kroppssammensetning og viktigst av alt, god helse og en funksjonell kropp?
Da er dette studiet for deg!
Målgruppen er deg som ønsker å lære om trening og ernæring for å få maksimalt utbytte av treningen, best mulig fettprosent og yte bedre i konkurranse. Det er også et studium for deg som ønsker å lære om dette for å kunne veilede andre.
Studiet passer også godt for deg som allerede kan mye om trening og kosthold, men som ønsker en faglig oppdatering. Dette kan være:
Ernæring og trening henger sammen, og vil forsterke effekten av hverandre. Du vil gjennom studiet også lære mye om viktigheten av god søvn, i tillegg til aktiv restitusjon, prestasjonsfremmende kosttilskudd og hvordan bruke ulike apparater for å måle kroppssammensetning og treningsresultater.
For optimale treningsresultater handler det om å trene og spise etter hva vi evolusjonært er tilpasset. Dette gjelder også søvn. God søvn er nemlig så mye mer enn bare selve søvnen.
Studiet er også for deg som ønsker å veilede andre. Gjennom Treningsveileder har du en unik mulighet til å hjelpe og motivere dine kunder med spesialtilpassede opplegg på et høyt faglig dokumentert nivå. Motivasjon og trygghet er viktig for dem som skal legge om livsstilen på alle plan. Studiet gir deg inngående kunnskap om de ulike temaene, som vil hjelpe deg å skape trygghet, motivasjon og gjennomføringskraft.
Det er et økende fokus på trening og fysisk aktivitet både fra myndighetene og folk flest. Vi ønsker å utdanne studenter som kan dekke et økende behov for vitenskapelig basert kompetanse rundt de fleste aspekter av trening og fysisk aktivitet.
Etter ferdig og bestått studium får du vitnemål med tittelen "Treningsveileder TMS".
Se innhold i hvert tema litt lenger ned.
Etter endt utdanning vil du ha:
Etter endt utdanning vil du kunne:
Etter endt utdanning kan du:
1. Evolusjon 1 |
Dette temaet går i dybden på hvilke matvarer og kosthold vi genetisk er tilpasset gjennom lang tids evolusjon. Her vil du lære om det evolusjonære perspektivet på mat. |
2. Evolusjon 2 |
Det evolusjonære perspektivet på fysisk aktivitet. Her vil du lære om at menneskekroppen er spesialtilpasset til flere typer fysisk aktivitet, og at vår art er overlegne andre pattedyr på flere avgjørende områder. |
3. Makronæringsstoffene og energiomsetning |
Dette temaet gir studenten kunnskap om de fire energigivende næringsstoffene; fett, protein, karbohydrater og alkohol. Her går vi også gjennom kroppens energiomsetning og sukkeralkoholene, som er forholdsvis mye brukt i dagens matproduksjon. Vi går også i dybden på et spesielt molekyl som kan hjelpe oss med å regulere blodsukkeret og er til hjelp under fysisk aktivitet. |
4. Optimalt kosthold 1 |
Dette temaet går grundig gjennom hvordan og hvorfor et animalskdominert steinalderkosthold virker. Blodsukkerkontroll og hormonregulering er hovedtemaer. Rett valg av matvarer og matkombinasjoner er helt avgjørende for optimale resultater. |
5. Optimalt kosthold 2 |
Her gjennomgår vi de store problemene knyttet til fruktose, og de tre mytene om nytten av plantefiber, farligheten av kolesterol og naturlig mettet fett. Studenten lærer om hvilke feil som er vanlige å gjøre ved omleggingen til et animalskdominert steinalderkosthold, hvordan fysisk aktivitet påvirker vekta og nytten av faste. |
6. Optimalt kosthold i praksis |
Tema seks er del i to. Først lærer studenten grundig hvordan man i praksis legger om kostholdet, og hvilke momenter som gir best sjanse til å lykkes med det. Del to er læren om de «fire store» idrettshormonene; insulin, veksthormon, testosteron og kortisol. |
7. Optimal trening 1 |
I tema sju lærer studenten om trening og treningsprinsipper. Dette gjelder både innen utholdenhets- og styrketrening, kraft- og sprintidretter, lagidretter med mer. Vi går blant annet i dybden på en del treningsøvelser og –program, men vi går også igjennom når og hvor mye en bør trene. Videre viser vi hvordan ulike typer trening påvirker noen av kroppens dominerende hormoner og signalstoffer. |
8. Optimal trening 2 |
Dette temaet gir studenten inngående kunnskap om hvordan man bør spise i måltidet før trening og konkurranse, hva og hvordan å drikke før og underveis i den fysiske aktiviteten og når og hva å drikke og spise etter økten er slutt. Vi går også i dybden på en del myter rundt væskeinntak og karbohydratdrikker. |
9. Søvn og restitusjon |
I dette temaet lærer studenten det meste om søvnens betydning for idrett og trening. Kvalitetssøvn er helt avgjørende for optimale treningsresultater og kroppssammensetning. Vi ser på hva vi evolusjonært er tilpasset både med hensyn til lengde på søvnen og tidspunkt å sove. Vi viser hva som skjer i kroppen gjennom søvnen, og hvilken typer søvn vi har. Studenten får også lære hvordan å forberede dagen og kvelden til best mulig søvn, og hvilke forstyrrelsesmomenter som finnes. Flere av de viktigste forstyrrelsene tenker man gjerne ikke over en gang. Dette temaet lærer også studentene hvordan å påskunde restitusjonen gjennom aktiv restitusjon. |
10. Ergogene kosttilskudd |
Dette temaet tar for seg bruk av kosttilskudd innen idretten og trening generelt. Hvordan kan idrettsutøvere og andre gardere seg mot urene og dårlige produkter? Studentene lærer om de kosttilskuddene framtredende forskningsmiljøer mener har prestasjonsfremmende effekt. Dette gjelder for eksempel koffein, kreatin, bikarbonat, alanin og proteindrikker. Andre kosttilskudd det knyttes usikkerhet rundt effekten av, men som sannsynligvis har en gunstig virkning, blir også gjennomgått. Temaet avsluttes med en innføring i hvordan å bruke en coachende teknikk innen kosthold og trening. |
11. Nyttige verktøy og tradisjonsmat |
Dette temaet er todelt. Studenten lærer hvordan og hvorfor å bruke ulike verktøy innen måling av kroppssammensetning, hjerteaktivitet, hurtighet, spenst, styrke, utholdenhet og væskebalanse. Vi gjennomgår grundig hvordan å lage og hvorfor det kan være lurt å spise tradisjonsmat laget på gamle konserveringsteknikker. Det gjelder blant annet saltet, røkt, tørket, fermentert og spiret mat. Studenten lærer videre om den store nytten kjøtt- og margkraft har, og hvordan å lage sine egne kjøttprodukter uten ugunstige tilsetningsstoffer. |
Studiet er åpent for alle men det er en fordel med grunnleggende kunnskaper i anatomi og fysiologi.
Det er viktig med gode engelskkunnskaper da tre av fire pensumbøker er på engelsk.
Treningsveileder er et deltidsstudie og består av 11 temaer. Hvert tema gjennomføres på 4 uker. Du bør sette av 5-10 timer i uken til studiet.
Du har tilgang i ca. 15 måneder slik at det er mulig å legge inn noe ferie. Du kan også forlenge studiet så mange ganger du ønsker (kr 800 pr 6 måneder).
Til hvert tema skal du sende inn en skriftlig besvarelse. Innsendingsoppgavene blir rettet av lærer med godkjent/ikke godkjent og eventuelle kommentarer. I tillegg er det til hvert tema en quiz som rettes automatisk. Alle oppgaver og quizzer må være godkjent for å bestå studiet og få vitnemål.
Du har også tilgang til et eget diskusjonsforum hvor du kan stille spørsmål og få svar fra lærer eller andre studenter.
Studieavgift: | kr 12 800,- |
Delbetal fra kr 1 409 (10 avdrag) | |