Helsekostveileder


Oppstart: Start når du vil
Varighet: 8-12 måneder
Sted: Nettstudium
Lærebøker: Se nettsidene
Studieavgift: Kr 9800

 

Jobber du i helsekostbransjen? Er du terapeut? Eller er du bare interessert i helse? Da er dette studiet for deg!

Helsekostveileder er utviklet spesielt for deg som jobber innen helsekostbransjen, men passer for alle som er interessert i faget. Studiet er kjedenøytralt og kan tas uansett hvilken helsekostkjede du jobber for. Det passer også for deg som er leverandør/distributør og ønsker en bredere kompetanse innenfor faget.

Studiet er produktnøytralt. Det vil si at du ikke lærer om enkeltprodukter, men om virkestoffer, sammensetninger og opptaksmekanismer.

Helsekostveileder passer også for deg som er terapeut eller kostholdsveileder og som ønsker mer produktkunnskap. Med økt kunnskap om hvordan man oppnår best effekt med kosttilskudd, vil dine klienter få bedre resultater. 

Hva går Helsekostveileder ut på?

Interessen for kosttilskudd og naturlige produkter har økt mye de siste årene, og helsekostbransjen er i vinden som aldri før. På grunn av økt konkurranse fra nettbutikker og dagligvare, og stadig flere kunnskapsrike kunder og klienter, stilles det i dag høye krav til helsekostansatte og terapeuter.

Ved å studere til helsekostveileder vil du lettere kunne rådgi kunder og klienter angående kosttilskudd ved ulike helseproblemer. Dette mener vi er avgjørende for å lykkes i butikk og som terapeut.

Vårt mål med dette studiet er at du skal bli faglig dyktig innen produktkunnskap, kundebehandling og veiledning. Du skal lære å selge med hjertet slik at kunden forlater butikken, og klienten forlater konsultasjonen, blid, fornøyd og med følelsen av å ha fått dekket sine behov. 

Du vil også lære om matens betydning for helsen, og hvordan mat og kosttilskudd kan kombineres for best mulig helse. 

Etter fullført studium har du kunnskap om: 

Du får vitnemål med tittelen Helsekostveileder TMS etter gjennomført og bestått studium.

Hva lærer du?

Studiet er delt inn i 8 temaer.
 

Tema 1
Introduksjon til helsekostbransjen

  • Bakgrunnshistorien til helsekostbransjen.
  • Hva helsekostbransjen kan bidra med og forskjellen på å kjøpe helsekost i butikk og via Internett eller postordre.
  • Hvorfor det er viktig at helsekostansatte har grunnleggende kunnskaper om helse og ernæring, bransjen og produktene som selges.
  • Hva en helsekostansatt har lov og ikke lov å si til kunder.
  • Lover og regler angående merking og markedsføring av kosttilskudd.
  • Kundebehandling: hvordan skape tillit og en god relasjon?
  • Lære å stille de riktige spørsmålene for å bedre forstå kundens behov og kunne rådgi riktig.
  • Omtankesalg: hvordan selge med hjertet?

Tema 2
Kosttilskudd 1

 

Etter fullført tema har du kunnskap om de ulike kategoriene med kosttilskudd en helsekostforretning selger; hvilke type tilskudd finnes i hver kategori, når og hvordan brukes de?

  • Vitaminer og mineraler
    • Multivitamin
    • Enkeltstående vitaminer og mineraler
  • Aminosyrer
    • Hva er aminosyrer?
    • Hvordan brukes de ulike aminosyrene?
  • Fettsyrer
    • Forskjellen på fettsyrer og når de ulike brukes
    • Omega 3/6-balanse
  • Energi, lyst og søvn
    • Adaptogene urter
    • Tilskudd for energi, søvn og lyst
  • Muskler, skjelett og ledd
    • Revmatiske lidelser og gode tilskudd
    • Muskel- og skjelettplager og gode tilskudd
  • Overgangsalder, hormonelle ubalanser og intimhelse
    • Vanlige hormonelle ubalanser og gode tilskudd
    • Tilskudd for god intimhelse

Tema 3
Kosttilskudd 2

Etter fullført tema har du kunnskap om de ulike kategoriene med kosttilskudd en helsekostforretning selger; hvilke type tilskudd finnes i hver kategori, når og hvordan brukes de?
  • Mage/tarm
    • Vanlige ubalanser i fordøyelsen
    • Probiotika og prebiotika og hvordan de påvirker hverandre
    • Gode fordøyelsestilskudd 
  • Immunforsvar
    • Vitaminer, mineraler og urter for immunforsvaret
    • Antioksidanter
  • Detox
    • Hva, når og hvordan detoxe?
    • Rensende mat, urter og tilskudd
  • Supermat
    • Hva er supermat?
    • Hvilke tilskudd finnes og hvordan brukes de?
    • Supermat som detox
  • Trening
    • Proteinpulver og aminosyrer 
    • Prestasjonsfremmende tilskudd
  • Vektnedgang
    • Kosthold og livsstil
    • Tilskudd for vektnedgang 
  • Mor og barn
    • Viktige tilskudd til gravide og ammende
    • Viktige tilskudd til spedbarn og barn

Tema 4
Opptak, interaksjoner og kontraindikasjoner

  • Viktigheten av en god fordøyelse med hovedvekt på magesyre-, enzym- og galleproduksjon.
  • Ulike kjemiske forbindelser i kosttilskudd og hvordan de påvirker opptak.
  • Tidspunkt for best opptak, hvilke kosttilskudd som bør tas sammen, hvilke som bør tas alene, hva som bør tas på tom mage og hva som bør tas til måltid.
  • Mulige interaksjoner mellom ulike kosttilskudd.
  • Mulige interaksjoner mellom kosttilskudd og legemidler.
  • Kontraindikasjoner og spesielle hensyn.

Tema 5
Mat og hjem

  • Viktigheten av å velge økologisk og/eller biodynamisk, forskjellen på dette og konvensjonelle matvarer, og Debio- og Demeter-merking.
  • Allergier og intoleranser.
  • Ulike typer mel og spesialprodukter.
  • Ulike søtningsalternativer.
  • Kostholdsråd for veganer og vegetarianere. 
  • Belgfrukter, nøtter, frø og spiring.
  • Urter og krydder og deres bruksområder.
  • Allergivennlige og miljøvennlige husholdningsartikler.

Tema 6
Hud- og kroppspleie

  • Huden og dens aldring.
  • Viktige næringsstoffer for hud, hår og negler.  
  • Stabilt blodsukker og fettsyrebalanse for sunn og frisk hud. 
  • Viktigheten av å velge økologisk og naturlig hudpleie.
  • Skumle stoffer i konvensjonell hudpleie. 
  • Naturlige stoffer i økologisk hudpleie.
  • Eteriske oljer, baseoljer og deres viktigste bruksområder.
  • Hvordan lage egne hud- og hårpleieprodukter, samt oppskrifter og gode tips.
  • Skadevirkninger av aluminium og fluor.
  • Solbeskyttelse.

Tema 7
Fordypning 1

Du skal i dette temaet, i tillegg til å få ny kunnskap, sette sammen alt du har lært til nå, og bruke det i praksis mens du jobber med en større case-oppgave.

Etter fullført tema har du kunnskap om:
  • Insomni
    • Hva er det?
    • Kosthold ved insomni
    • Kosttilskudd ved insomni
  • Eldre
    • Utfordringer med næringsinntak og -opptak
    • Aldersforandringer i hjernen
    • Kosttilskudd til eldre
    • Kalsium og osteoporose
  • Hjerte-karsykdom
    • Høyt blodtrykk og kolesterol
    • Forebyggende kosthold
    • Forebyggende kosttilskudd

Tema 8
Fordypning 2

Du skal i dette temaet, i tillegg til å få ny kunnskap, sette sammen alt du har lært til nå, og bruke det i praksis mens du jobber med en avsluttende case-oppgave.

Etter fullført tema har du kunnskap om:
  • Proteinintoleranse og lekk tarm
    • Hvordan og hvorfor oppstår proteinintoleranse?
    • Hva er lekk tarm?
    • Hva kan vi gjøre med lekk tarm og proteinintoleranse?
  • Allergi og naturlige tiltak
  • Diabetes type 2 og metabolsk syndrom
  • Mental helse og biokjemiske ubalanser
    • Depresjon og nedstemthet
    • Angst og uro
    • ADHD og adferdsproblemer hos barn
    • Migrene og hodepine

Opptakskrav

Det er ingen opptakskrav.

Studiet er åpent for alle.

Utenlandske søkere

Alle fagartikler er på norsk og krever altså normalt gode norskkunnskaper. Innsendingsoppgavene kan skrives på norsk, dansk, svensk eller engelsk. Svar fra faglærer er på enten norsk eller engelsk.
 

Gjennomføring

Studiet er et nettbasert deltidsstudium. Alt pensum finnes som artikler inne på nettskolen.

Studiet er delt inn i 8 temaer som tas over ca. 8 måneder. Du har tilgang til kurset i ca. 12 måneder. Trenger du mer tid enn dette, koster det kun kr 1200 per 6 måneder. Du kan forlenge studietilgangen så manger ganger du ønsker. 

Det er én quiz og én innsendingsoppgave til hvert tema. Quiz rettes automatisk, mens innsendingsoppgavene rettes av lærer og du får en grundig tilbakemelding.

Flere av innsendingsoppgavene er case-oppgaver som er knyttet opp mot situasjoner du vil møte i en helsekostbutikk. Oppgavene vurderes med bestått/ikke bestått.

Vi anbefaler at du jobber regelmessig med stoffet og setter av 2-3 ettermiddager/kvelder per uke til lesing og oppgaveløsning.

Pensumlitteratur

Pensum består av en lang rekke artikler inne på nettskolen, som er sammendrag av annen litteratur og/eller relevant forskning. 

Det er i tillegg to anbefalte bøker i dette studiet: Supermat av John Opsahl og Näringsmedicinska Uppslagsboken av Peter Wilhelmsson. Begge bøkene er gode oppslagsverk å bruke i jobbsammenheng. Når du kan å bruke oppslagsverk riktig, slipper du å kunne alt utenat. 

Den store boken om vitaminer og mineraler av Saul W. Hoffer er også svært nyttig å lese, spesielt dersom du ikke ønsker å kjøpe Näringsmedicinska Uppslagsboken, som er et mye større og bredere oppslagsverk, men på svensk.

Les mer om Anbefalt litteratur her.

Eksamen

Det er ingen eksamen i dette studiet.

Vitnemål

Du må ha besvart og fått godkjent på quiz og innleveringsoppgaver for å bestå kurset og få vitnemål.

Vanlige spørsmål

Kan jeg jobbe raskere?
Ja, du kan jobbe i ditt eget tempo med noen begrensninger. Vi ønsker at du leser tilbakemelding fra lærer før du leverer enda en ny oppgave.

Kan jeg bruke lengre tid?

Ja, du kan forlenge studietilgangen. Det koster kun kr 1200 pr 6 måneder.

 
Får jeg rabatt dersom jeg jobber i en helsekostforretning allerede?
Kontakt kjedekontoret der du er ansatt. Vi har rabattordning med noen kjeder.
 


Skrevet ut 01.07.2025 06:50:52. Vennligst se våre nettsider (tunmed.no) for oppdatert informasjon, eller kontakt oss på 33 61 10 90.